Vi önskar en gård…

Vi behöver verkligen mer utrymme. Företaget har växt enormt och eftersom vi även driver Doft & Veke så finns behov av lageryta. Flera olika sorters vax kräver plats, och burkar, dofter och för att inte tala om vekar….vi har enorma mängder vekar 🙂 Dessutom kräver det mer plats vid tillverkningen av ljusen, smälttankar tar plats, och yta där de kan stå att svalna.

Därför har vi letat efter ett hus på landet med plats för företaget, gärna en gård av något slag. Tyvärr bor vi i en kommun där sådant kostar många miljoner. Vi har letat i ett år nu och jag hoppas verkligen rätt dyker upp snart!

Vi vill ju såklart bo kvar i Roslagen och även ha nära till våra barn.

Säkerhetsdatablad

I dag jobbar jag med att lägga upp säkerhetsdatablad, allergen rapporter och IFRA rapporter i webshopen Doft & Veke där vi b.l.a. säljer doftoljor till ljustillverkning.

Säkerhetsdatablad för Apple and Cinnamon

Dessa dokument innehåller viktig information om vad doftoljorna innehåller för kemiska ämnen. En del ämnen kan vara allergiframkallande och andra kan vara skadliga för vattenlevande organismer.

Många tror att så kallade eteriska doftämnen är mycket bättre och inte är farliga….det är fel….även många av dessa innehåller allergiframkallande ämnen och farliga för vattenlevande varelser. Jag kan t.o.m. tycka att det ibland är bättre med dofter som tas fram i fabrik för där har man mer kontroll över innehållet och kan i flera fall ta bort farliga ämnen. Men det bästa är att kika igenom säkerhetsdatabladet för som tillverkare handskas man med koncentrerad doftolja. Var noga med skyddsutrustning!

Det finns numera en lag som reglerar hur man märker upp alla kemiska produkter. Doftljus räknas som en kemisk produkt och ska märkas på samma sätt som tex diskmedel och motorolja och faller under CLP lagen. CLP står för ”Classification, Labelling and Packaging” och det är Kemikalieinspektionen som har hand om den, här kan man läsa mer.

Om man tillverkar tvål eller andra kosmetiska produkter så är det en annan lag, som Läkemedelsverket har hand om, det gäller produkter som man har på huden.

Det kommer jag skriva om en annan gång för det är en hel djungel och något jag jobbat med att lära mej i över 2 års tid.

 

Gott Nytt År!

Annie Spratt

Ja, nu är det snart ett nytt år.
2017 har varit fylld med stora förändringar för oss i företaget. Vi har tagit fram nya ljusglas med boklovk och testat fram ett nytt svenskt rapsvax i vår tillverkning. Det har tagit åtminstone halva 2017 att genomföra. En lång process att hitta rätt sorts färg på glasen med prover fram och tillbaka. Provetsning på locken och se att locken passar osv, till slut blev vi supernöjda 🙂

2018 hoppas vi hitta vår efterlängtade gård på landet så vi kan utöka mer, kanske öppna en liten ljusförsäljning, kunna ta emot kunder och få mer plats till tillverkningen, det är drömmen just nu!
Jag ska även lära mej fotografera, vill kunna ta fina bilder själv på ljusen.

Gott nytt år på er allihopa!

Limma vekar

För att kunna tillverka större mängder ljus behövs en del förberedelser, limma vekar är en sådan.
Vi limmar fast vekarna i botten på glaset så att jag har flera lådor av varje storlek på glas samt storlek på veke, så att det bara är att plocka allt eftersom under tillverkningen.

Det är ett viktigt men ganska tråkigt jobb, tur man kan lyssna på ljusbok eller liknande. Det är oftast det här jag får hjälp med i ljustillverkningen eftersom det endast är jag som kan göra själva ljusen.

 

Köpt kamera till företaget :-)

Jag har bestämt mej för att lära mej ta lite bilder själv. Jag fotar ju redan produktfotona, men känner att jag behöver få till snygga miljöfoton också.

Så därför passade jag på på Black Friday och köpte denna

En Canon 200D, en digital systemkamera för nybörjare 🙂 Jag tror att det är bättre att köpa en enklare kamera och lära mej hur den fungerar än att satsa på en avancerad som jag inte fattar hur man använder. Så nu ska jag vänta hem denna skönhet och leta efter lite onlinekurser så jag lär mej.

Ramlat ner för trappan

Jag lyckades göra en volt nerför vår trappa (inomhus) så slog mej rejält på hela ena sidan. Jag fick åka ambulans till sjukhuset då jag hade väldigt ont, efter röntgen så konstaterades att inget var brutet, men jag är rejält blåslagen.
Stor svullnad på höger höft/rumpan och axeln är illa slagen också. Troligtvis knäckte jag till ett revben och svanskotan då det skulle visa sej att jag hade ont (särskilt i svanskotan ett halvår efter)

 

Det här var en väldigt illa vald tid då jag och Jörgen skulle bila ner till Tyskland tre dagar senare…….omg…..jag fick åka ner i urtvättade mjukisbyxor som var det enda jag kom i, och palla upp filtar och kuddar runt mej så jag kunde sitta någorlunda, två dagar i bilen ner och två dagar upp..

Men det gick!

Sedan var det dags för mässan i Jönköping och veckan efter det Formex, med det gick det också

Nytt vax

Jag har äntligen fått tag i ett svensktillverkat rapsvax! Helt otroligt bra 🙂 Jag har testat att göra flera olika ljus och måste inse att det verkligen inte var ett lättarbetat vax. Jag har vant med vid det europeiska rapsvax och lyckats få fram ljus som brinner väldigt bra, detta nya vax blir inte lika snyggt och har lätt för att bilda sotklumpar 🙁 dock tycker jag att fördelarna uppväger, att få tillverka med ett rapsvax gjort av svenskt raps, som växer ute på våra åkrar, den känslan är oslagbar!

Svea Ekonomi

Jag bestämde mej för att byta betallösning än en gång då det inte gick att ändra summan på fakturor hos Payer och det var dessutom svårt att se att fakturan var ifrån oss.

Vi har nu tecknat avtal med Svea Ekonomi och jag är supernöjd!

Det är första gången en handläggare ringt upp och gått igenom adminsidorna och alla olika alternativ, otroligt bra tycker jag! Dessutom har jag samma handläggare hela tiden och får hjälp med olika faktura och kundfrågor.

Det enda är att deras rapporter är ganska kassa….där var Payer bättre, men huvudsaken det fungerar bra för våra kunder.

Äntligen har jag fått en bättre fläkt!

Nu behöver jag bara använda min andningsmask när det blir mycket dofter. Jag har äntligen fått en fläkt installerad som suger ut luft direkt under arbetsbänken.

Detta förbättrar min arbetsmiljö med 100%, det är jobbigt att ha på sig andningsmasken hela tiden och det är mycket dofter när jag tillverkar ljus.

Dessutom när det sågades i mitt ena skåp med doftoljor fick jag tillfälle att gå igenom dessa ordentligt och torka ur skåpet. Himmel, jag har tre dubbelskåp (köksskåp) fulla med doftoljor och doftprover, och då har jag inte räknat de ca 20 dukarna jag har med ännu mer doftolja….. omg…..

1 år sedan jag sade upp min anställning 

Eller rättare sagt ett halvår sedan, jag var ju tjänstledig först.

Jag har inte ångrat en sekund att jag valde att satsa på företaget. Jag var ju dessutom tvungen att välja, det fungerade inte längre att jobba heltid och sedan driva företag vid sidan av.

Nu går jag in i mitt andra år som företagare på heltid och det behövs nästan en person till, kanske dags att anställa snart?

Jag hade ju tänkt att mina båda vuxna döttrar skulle jobba med mej, men de har fullt upp med sina egna jobb 😁